A+ A A-

Pretraga pitanja

Uvjeti za obaveznost posta

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moj sin (9 godina) redovno trenira fudbal (2xsedmično) i igra utakmice vikendom. U ovo vrijeme kada je iftar kod nas poslije 20:00 on još ne posti jer ide školu a i zbog treninga. Međutim, mene brine što će ramazanski dani postajati sve duži, a moj sin će ako Bog da biti veći i bilo bi za očekivati da narednih godina počne postiti. Konkretna pitanja su:

1. Od koje godine starosti je dijete duzno postiti (punoljetstvo je relatina pojava i ne nastupa u isto vrijeme kod djece) Ako uzmemo punoljtstvo kao granicu kada je dijete obavezno postiti znači li to da su djevojcice ranije dužne početi sa postom?

2. Da li je opravdano da mladič koji se aktivno bavi sportom zbog utakmice koju igra kod kuće ili ne dalje od 80km, u vručim ljetnim danima, propusti poneki dan posta te da ih kasnije naposti?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

1. Fizičko punoljetstvo (bulug) kod muškaraca nastupa s pojavom prve polucije, a kod žena s pojavom prve menstruacije. Ukoliko se ovi znaci ne pojave do petnaest godina života, s navršenih petnaest godina osoba se smatra šerijatski punoljetnom u smislu obaveznosti izvršavanja vjerskih obaveza (namaza, posta, zekata itd.). Ova punoljetnost ne podrazumijeva i punu poslovnu sposobnost, jer je ona vezana za intelektualnu i mentalnu zrelost osobe (misli se na zrelost u pogledu upravljanja imovinom).

2. Trening i utakmica kod kuće nije opravdanje za nepostenje, ali ako glad i žeđ postanu neizdržljivi, ili postoji bijazan da naštete zdravlju, dozvoljeno je tada prekinuti post i napostiti taj dan.


POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH