A+ A A-

Pretraga pitanja

Hajz i post

Pitanje:

Eselamu alejkum!
Ovom prilikom vas želim pitati da li je žena dužna postiti u sljedećoj situaciji: ako nakon 4 do 5 dana hajza nastupi period od 2 do 3 dana potpune čistoće, te nakon toga opet uslijedi 1 dan intenzivnog hajza koji se onda okonča još kojim danom sa smeđim do svjetlocrvenim tragovima. Naime, da li je dužna postiti u tom periodu prekida hajza od 2 do 3 dana kada je potpuno čista. Jednom prilikom sam u novinama pročitala da se od početka pa do kraja hajza, u hajz računaju svi dani, bez obzira na prekide i periode čistoće, te da po šerijatu može trajati do 10 dana (ja to shvatam kao 10 punih dana), kao i da te dane tokom perioda hajza žena nije dužna klanjati, niti naklanjavati, te na osnovu toga zaključujem da ni ove dane unutar hajza kada nastupi prekid i par dana potpune čistoće nisam dužna klanjati niti naklanjavati. Ispravite me ako griješim, te ako je to tačno molim vas da me uputite da li je onda poželjno te iste dane s prekidom hajza postiti, mada sam u dilemi da li to činiti ako se tada ne može klanjati.

Drugo pitanje je vezano za određivanje prestanka hajza i utvrđivanje mogućnosti kada se može ponovo klanjati i postiti. Je li to kad nastupi period potpune čistoće ili je to moguće i kad se pojavljuju smeđi do
svjetlocrveni tragovi u situaciji kad se nije navršilo 10 dana hajza predviđenih šerijatom.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Svi spomenuti dani će se tretirati stanjem hajza, bez obzira što je između dana (prvog i drugog perioda) hajza bilo dva-tri dana čistoće, ukoliko se to dešava u okviru uobičajenog perioda hajza. Dakle, u svim tim danima, uključujući i koji dan čistoće, ne možete klanjati niti postiti. Obavezni ste nadoknaditi propuštene dane posta, a propuštene namaza ne.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH