A+ A A-

Pretraga pitanja

Dijabetes i post

Pitanja:

Selam alejkum!

Moja majka je od nedavno diagnosticirani diabetičar što zahtjeva korištenje inzulina svaki dan. Na savjet i instrukcije doktora insulin treba uzimati svako jutro. Moja pitanja su:

1. Da li je dozvoljeno postaču primate insulin inekcije (ubadanjem igle u nogu) dok posti?

2. U toku dana dok osoba posti može naglo doći, zbog primljenog insulina, do opadanja sečera u krvi te je osoba nemoćna. U tim situacijama doktor preporučuje da se popije malo soka koji sadrži veću koncentraciju šečera ili da se pojede nešto slatko. Ako bi postač došao u takvu situaciju tj. prekinuo post na ovaj način, koje su to kompenzacije (kefareti) koji bi zadovoljili da se post upotpuni?

3. Ako se nije u stanju postit zbog navedenih razloga ili je osoba u strahu: "Šta ako mi opadne šečer dok sam na ulici, vozim itd...'' Da li bi bilo ispravno unaprijed (na samom početku ramazana) odmah organizovati određeni kefaret za cijeli Ramazan?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

1. Inzulinska injekcija u nogu, mišić i sl, ne kvari post, jer ne predstavlja unos hrane, pića i lijekova kroz prirodne otvore kroz koje dospijevaju u želudac.

2. Ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvene situacije tokom posta, bolesnik će prekinuti post i napostiti taj dan.

3. Ne treba unaprijed davati fidju (otkupninu), već nakon što osoba ne mogne postiti ili napostiti propuštene dane zbog trajne, neizlječive bolesti. Tek tada se daje fidja (otkupnina) koja iznosi vrijednost jednodnevne ishrane siromaha. Za svaki dan posta treba nahraniti po jednog siromaha (oko deset KM po danu). Ako je obveznik siromašan i nema mogućnosti dati fidju i ta obaveza otpada, jer Bog nikoga ne zadužuje mimo njegove moći i sposobnosti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH