A+ A A-

Pretraga pitanja

Nafila post

Pitanje

Esselamu alejkum!

U Rijadu salihiin od Navavija r.a stoji hadis više ili manje da ko isposti jedan dan (bilo koji) Allah će ga udaljiti od vatre 70 godina putovanja, međutim šta ako osoba odluči da posti jedan dan a ima duga (kaza) ramazanskog posta da li dobiva istu nagradu? I šta ako taj jedan dan bude recimo prvi dan ramazana a ostatak ne isposti kako se to objašnjava obzirom da u hadisu od Ibn Hibana stoji da je Alejhisselam vidio u snu da se neki ljudi kažnjavaju pa je obavješten da su to oni koji se omrse prije nego ramazan se završi.

U hadisima se isto govori da ko prođe na Sudnjem danu dobro sa namazom ostalo će proći lahko, međutim šta ako osoba ima duga posta, mislim ja elhamdulillah sve stubove imam čak i hadždž ali teško podnosim post?

 

Odgovor

Nafila post, namaz i sl. ne mogu zamijeniti farzove tih ibadeta. Nafila ima svoj smisao i vrijednost ako se izvršavaju farzovi kao dodatni ibadet i dokaz da se osoba želi još više približiti Uzvišenome Bogu. Bez farzova nafile u dobroj mjeri, a možda i potpuno, gube svoju vrijednost i smisao. Preče je napostiti propuštene dane ramazana nego postiti nafilu. U hadisu se navodi da onaj koji neopravdano propusti jedan dan ramazanskog posta ne može ga nadoknaditi makar postio cijeli život. To ukazuje na težinu grijeha, mada ostaje obaveza napaštanja. Teškoća podnošenja posta nije opravdan razlog da se ne posti, osim ako to utiče na zdravlje osobe. Ako osoba zbog duboke starosti ili bolesti nije uopće u stanju postiti, dužna je dati fidju, tj. za svaki dan posta nahraniti jednog siromaha.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH