A+ A A-

Pretraga pitanja

Propisi prije Muhammeda a.s.

Pitanje

Selamun alejkum!

Hvala na odgovorima posebno na onim što se tiče prektičnog obavljanja namaza jer ću sada sa manje sumnje u ispravnost namaza obavljati isti. Ipak, ako mogu još bi nešto pitao.
Kad kažete da su se kod poslanika prije Muhammeda alejhiselama predavanja o normativnim dijelovima vjere razlikovala, na šta tačno mislite? Da li je prije Muhammeda alejhiselama postojala obaveza posta, 5 namaza itd?

 

Odgovor

Kada je riječ o različitosti šerijata Božijih poslanika, to je općepoznata činjenica na koju ukazuje i Kur'an u 48. ajetu iz sure El-Maida: "...svima vama smo zakon i pravac propisali..." Post je bio propisan i ranijim poslanicima i narodima, ali nam način i detalji toga posta nisu poznati. Znamo na osnovu hadisa o propisivanju namaza u Noći Miradža da se broj rekjata razlikovao u odnosu na ranije Poslanike. Kur'an jasno govori da je loj bio zabranjen Jevrejima, ali je kasnije dozvoljen muslimanima. Sasvim je sigurno da se neki propisi o braku koji su važili za vrijeme Adema a.s. i prvih ljudi razlikuju u odnosu na propise u našem šerijatu. Kur'an jasno govori da je Isa a.s. došao s određenim ublažavanjem propisa u odnosu na propise koji su objavljeni Musau a.s.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH