A+ A A-

Pretraga pitanja

Trajna autoimuna bolest i post

Pitanje:

Već nekoliko ramazana ne postim, što mi jako teško pada i molim Allaha, dž.š., da mi oprosti. Ne postim, jer imam sindrom suhih usta i grla, koji me već osam godina muči. To zahtijeva da stalno, svakih 15 minuta, kvasim grlo i pijem gutljaj tečnosti. Ako bih tako postila, da li bi mi bio valjan post? Lijeka za tu autoimunu bolest, nažalost, još uvijek nema. Pljuvačku nemam, a i, ako se desi da je imam, gusta je i ljepljiva.

Odgovor:

Gutanje vode i tečnosti, makar bilo i u malim količinama, kvari post. Prema tome, Vaš eventualni post s povremenim kvašenjem grla i pijenjem gutljaja tečnosti ne bi bio ispravan. Zbog bolesti koju imate, niste dužni postiti. S obzirom na to da, po Vašim riječima, trenutno nema lijeka za tu bolest, treba da primijenite drugi propis, a to je fidja.

Fidja za jedan dan iznosi koliko treba za jednodnevnu ishranu jednog siromaha, odnosno onoliko koliko iznosi sadekatul-fitr za jednu osobu. Taj iznos zavisi od standarda osobe koja izdvaja sadekatu-l-fitr, odnosno fidju. S obzirom na to da ovaj ramazan ima trideset dana, Vaša obaveza je da izdvojite trideset fidji, ako ste u finansijskoj mogućnosti.

Uplatu fidje možete realizirati preko fonda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za fidju, iz kojeg će vaša sredstva biti proslijeđena potrebnima. To je najbolje rješenje.

S obzirom na to da zbog zdravstvenih problema niste u mogućnosti postiti, niste ni griješni što ne postite, a izdvajanjem fidje izvršavate svoju obavezu i zaslužujete Allahovu milost i nagradu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH