A+ A A-

Pretraga pitanja

Problem oko određivanja Kible

Pitanje


Imam još jedan problem i nisam siguran da li smijem to uraditi. Živim u Njemačkoj i živim u stanu koji je onako srednje veličini, nije toliko mali, a nije toliko ni velik. Ima dosta stvari u stanu to jest po sobama, a ja bi želio da klanjam.

Znam da se prilikom klanjanja moram okrenuti prem Kibli, ali ja ne mogu tačno da odredim gdje je Kibla. Druga stvar je, zbog popunjenosti stana nekim stvarima, ja imam samo jedno mjesto gdje bi mogao klanjati, a to je u spavaćoj sobi i jedino mjestu u toj sobi je da bi stajao tačno pred zidom koji dijeli WC od spavaće sobe, jer drugo nigdje ne bi mogao to obaviti, jer mi to mjesto jedino izgleda gdje bi mogao na miru klanjati, bez da me neko ometa ili da prolazi pored mene ili da je TV tu. Znači ja bi gledao u zid koji dijeli WC od spavaće sobe.

Sad me zanima da li bi ja smio u tom položaju stajati i klanjati, tako da gledam u taj zid? Da ne bi još nešto zaboravio, a to je, da li bi mogao klanjati, a da nisam okrenut prema Kibli, jer ne znam gdje je i ne znam kako da to odredim?

 

Odgovor
Nema smetnje da klanjate gledajući u zid koji razdvaja spavaću sobu od toaleta. Bitno je da se možete koncentrisati u namazu i skrušeno ga obaviti. Kiblu je danas lahko odrediti pomoću busole ili kibletname. Dok to ne obavite, procijenite sami gdje je strana jugoistoka prema kretanju sunca (istok, zapad, sjever i jug) i na taj način se možete relativno pouzdano orijentisati u prostoru. Ako bi se kasnije ispostavilo da niste bili okrenuti prema kibli, namaz bi bio ispravan i niste dužni ponoviti ga osim namaza čije vrijeme još nije isteklo.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH