Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Uznemiravanje ezanom

    PITANJE: 

    Postovani prof. dr. Ljevakoviću, po porijeklu, porodičnim običajima, imenu i prezimenu sam pripadnik islamske vjeroispovjesti, mada ni sam ne znam da li pripadnik vašeg džemata. Stoga nisam siguran da li moje pitanje, u stvari, ide na pravu adresu, ali sam
siguran da barem možete donekle informisati u pogledu slijedeceg pitanja.
    Naporno radim svaki dan, između 17 i 24 časa, a zaspim oko 2 ujutro. U doba kada počinjem, očekujem barem 8 sati zasluženog i nesmetanog odmora, te ne bi trebalo da me iko uznemirava. Svaki subjekt u mojoj okolini (uključujući kafe barove kojih je mnogo u prizemlju moje zgrade) ispoštuje to pravo, osim... Tačno oko 5 ujutro, kada sam usred najslađeg sna i odmora, sa džamije udaljene 500 m vazdušne linije od mog stana, sa stereo ozvučenja zagrmi ezan protiv kojeg (iako nisam vjernik od prakse) inače
nemam ništa. On, ne samo što probudi mene, nego probudi i moje dijete staro 5 mjeseci - to nam stvara uzbunu u porodici, gdje više niko ne uspije poslije toga zaspati. I moja porodica i moj posao trpe zbog toga.
    Siguran sam da je tu u pitanju ljudski faktor koji regulira jačinu razglasa na
džamiji. Ja se ponekad pitam da li je neophodno u dobu modernih budilnika da ezan jačine hevi-metal koncerta po svojim decibelima, budi čak i one koje, poput mene, nisu (silom prilika) u stanju da klanjaju sabah, a ni one koji to ne mogu (poput mog dijeta).     Nije li to protiv imana porodice i rada u današnjem vaktu?

    Nadam se da ćete o ovome razmisliti, a odgovorite ako vam šta to znači.
Selamim i poštujem, Amir!

 

    ODGOVOR:

    Ovo je tehničko pitanje i nije stvar fetve. Molimo Vas da navedete ime odnosnog džemata i džamije kako bismo ih mogli direktno kontaktirati.

    Pitanje jačine glasa javnog razglasa - decibela riješeno je u zakonu koga treba sprovoditi.

    Predlažemo Vam da se direktno obratite nadležnom medžlisu Islamske zajednice i pojasnite Vaš problem. Mislimo da je problem rješiv na obostrano zadovoljstvo.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH