Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Oblačenje žene nakon hadža

    Pitanje

    Esselamu alejkum, nedavno smo se u razgovoru u vezi običaja i propisa vezanih za Hadž dotakli i teme oblačenja žena te bi me interesovao vaš komentar u vezi sljedećeg: da li nakon obavljenog Hadža žena koja nije do tada bila pokrivena (prvenstveno je riječ o hidžabu) mora obavezno nositi hidžab?

    Razlog za dilemu je jednim dijelom priroda posla koji ona obavlja uz navedeni dio ajeta „a najbolje odjeća je čestitost". Da li je negdje moguće lahko naći literaturu u vezi sa propisima i običajima vezanim za Hadž?

    Unaprijed hvala i selam, Nusret! 

    Odgovor

    Dužnost nošenja hidžaba za punoljetnu muslimanku odnosi se na ženu koja je obavila hadž kao i na onu koja nije obavila hadž. Očekivati je da musliman i muslimanka nakon obavljanja hadžadža prilježnije i dosljednije obavljaju svoje vjerske dužnosti, uključujući i oblačenje primjerene odjeće u skladu sa šerijatskim propisima. Griješenje, posebno ako je ustrajno, nakon obavljenog hadždža može umanjiti njegove pozitivne efekte ili biti znak da hažddž možda nije makbul kod Allaha dž.š. Čestitost (libasut-takva) je najbolja odjeća, ali ona ne može zamijeniti odjeću koja pokriva tijelo.

    U bilo kojoj knjižari koja prodaje islamsku literaturu naći ćete djelo o hadžskim propisima. Možete to naći i u medžlisu  Islamske zajednice, ili u Uredu za hadždž Rijaseta IZ.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH