Promo banner

A+ A A-

Glavni ima IZB u Norveškoj na konferenciji u Washingtonu

  • 0101

U Washingtonu se od 5. do 7. februara održava međunarodna konferencija, koja je okupila oko 400 istaknutih vjerskih lidera i predstavnika iz cijelog svijeta. Konferencija ima za cilj formiranje globalne alijanse nazvane “Alijansa vrline” (“Alliance of Virtue”).

Prije skoro dvije godine izdata je historijska “Marakeška deklaracija” za prava vjerskih manjina u muslimanskim zemljama. Preko 350 muslimanskih učenjaka i lidera iz preko 60 zemalja širom muslimanskog i arapskog svijeta potpisalo je deklaraciju. Važno je istaknuti da je 50 istaknutih lidera drugih različitih religija svijeta učestvovalo i kao posmatrači promišljalo zajedno sa muslimanskim predstavnicima zajedničku zabrinutost o unapređenju zaštite i ljudskih prava vjerskih manjina širom svijeta.

Nakon toga usvojena je  “Marakeška deklaracija” kao islamski doprinos principijelnoj saradnji između tri ibrahimovske vjere koje koegzistiraju u miru i suživotu. Na temelju Marakeške deklaracije i činjenice da i judaizam i kršćanstvo imaju također u svojim izvorima ohrabrenje na principijelnu saradnju, Forum za mir sa sjedištem u Abu Dabiju u saradnji sa međunarodnom organizacijom Religije za mir - Religions for Peace International pokrenuo je 2017. godine "Američku mirovnu karavanu" koja je okupila 150 američkih vjerskih lidera iz Ibrahimove porodice - Židovi, kršćani i muslimani.

Taj napor dovodi do pozivanja na globalnu “Alijansu vrline” među vjernicima svih vjera posvećenih zajedničkom dobru. Zato se danas u Washingtonu pokreće principijelno orijentirana akcija - “Alijansa vrline” i njena prva "Vašingtonska deklaracija".

Među pozvanim i prisutnim na ovoj konferenciji su Senaid Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj i gospodin Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.