Promo banner

A+ A A-

Održana 12. sjednica GO Udruženja ilmijje

Znak-IZGlavni odbor Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 13. oktobra je održao je svoju redovnu 12. sjednicu. Glavni odbor je usvojio informaciju o realizaciji Plana i programa između dvije sjednice i razmotrio aktivnosti do kraja kalendarske godine.

A u periodu između dvije sjednice pripremljen je idejni projekt baze podataka članstva, obilježen  Dan Udruženja ilmijje, održana Tribina Bosna danas na kojoj je predavač bio dr. Mustafa ef. Cerić, održani Sportski susreti, obavljene pripreme za rekonstrukciju  Spomen-ploče imamima - šehidima gdje će se dodati 10 novih imena, na osnovu podataka iz knjige mr. Muharema Omerdića  IMAMI - ŠEHIDI. Investitor projekta je Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca. Izašao je 29. broj časopisa Novi MUALLIM. 

Obavljene su pripreme za štampu KALENDARA 2010. Tema ovogodišnjeg kalendara je Monografija Islamske zajednice, odnosno džamije iz Bosne i Hercegovine. A u vezi samog projekta monografije konstatovano je da su prisutne poteškoće u dobijanju podataka iz MIZ Bihać i dijela MIZ Cazin, kao i u crnogorskom dijelu Sandžaka.

U drugoj polovici oktobra za sve regionalne odbore Udruženja organiziran je drugi krug seminara o temi NACIONALNO I VJERSKO KOD BOŠNJAKA. Predavač je dr. Ferid Muhić.

Glavni odbor usvojio je zaključak da se Rijasetu IZ uputi prijedlog da se Pravilnik o radu imama dopuni prijedlogom o doplatku na lični dohodak za imame koji imaju 3 i više djece, odnosno da Rijaset uputi preporuku medžlisima IZ da takvim imamima isplaćuju doplatak.

Na prijedlog Muftijstva tuzlanskog i Okružnog odbora Udruženja Tuzla, donesen je zaključak da se svim medžlisima pošalje raspis za prikupljanje pomoći porodici rahmetli Midhata ef. Mumića iz Kladnja.

Glavni odbor je također verificirao listu od 5 kandidata za odlazak na hadždž o trošku Udruženja. Salko ef. Salihspahić (Sanski Most), Emir ef. Bilić (Kotor-Varoš), Mubera h. Uznunalić (Visoko), Atif ef. Dedukić (Maglaj) i penzionirani imam iz Bugojna Omer ef. Bahtijar.