Promo banner

A+ A A-

Obilježen Dan Udruženja ilmijje

Sarajevo, 28.septembar 2009. (MINA) - Prigodnim sadržajima danas je u Sarajevu obilježen 28. septembar Dan Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH.

Tribina-28.09.2009

            Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je na tribini Glavnog odbora Udruženja ilmijje IZ u BiH  « BOSNA DANAS » u amfitetaru Gazi Husrev begove medrese održao predavanje  « Bošnjaci između vjerskog i nacionalnog ». U veoma iscrpnom izlaganju Reisu-l-ulema je govorio o povijesnom razvoju nacionalne ideje  kod Bošnjaka, odnosu vjerskog i nacionalnog kroz povijest razvoja nacionalne ideje, islamskom univerzalizmu i nacionalnom pitanju unutar islamskog mišljenja, ideji panislamizma kod bosanskih muslimana i nacionalnom pitanju te savremenom izazovu i stajalištu uleme o pitanju prioriteta identifikacije vjerskog, odnosno nacionalnog.

            Nakon tribine, ispred spomen-ploče imamima-šehidima, u krugu Gazi Husrev begove medrese u Sarajevu održan je prigodan program u okviru kojeg su obraćanje imali predsjednik Udruženja ilmije IZ u BiH Muharem Hasanbegović i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

            Reisu-l-ulema dr. Cerić je čestitao Dan Udruženja ilmijje koje je osnovano 1912. godine i čija će stota godišnjica posebno biti obilježena 2012. godine.

Obracanje-Reisu-l-uleme-28.09.09

            Reisu-l-ulema dr. Cerić je podsjetio da je Udruženje odgojilo hiljade imama koji su proistekli iz svog naroda i koji su radeći časni imamski poziv svjedočili vjeru svoga naroda. Oni su  srce i duša svoga naroda.To je teška, ali časna obaveza. Naglasio je da se čuva ugled i čast imama i da oni treba da budu i ostanu sa svojim narodom. Podsjetio je da ne zaboravljamo šehide i da skrušeno i s poštovanjem prolazimo pored njihovih imena na spomen-ploči u krugu medrese gdje je danas obilježen Dan ilmije i

proučena  hatma-dova imamima-šehidima. 

 

Obracanje-Muharema-Hasanbegovica-28.09.09

Riječ Muharema Hasanbegovića, predsjednika Udruženja :

 

-Hvala Vam što ste se odazvali našem pozivu da ovdje pred zidom na kojem su ispisana imena imama-šehida, u prostoru najstarije obrazovne i odgojne institucije na ovim prostorima, pa i šire, Gazi Husrevbegove medrese, u prostoru natopljenom islamskom duhovnošću, obilježimo Dan Udruženja ilmijje.

            Medresini su sinovi i kćeri - šehidi, čija imena su ispisana na pločama ovoga zida, kao što su njeni sinovi i kćeri generacije imama, muallima, vjeroučitelja, muderisa, te poznate ličnosti u nauci, kulturi i politici.

            Ovaj prostor je rasadnik znanja i uleme gotovo punih pet stoljeća. To je činjenica s kojom bi se, da je imaju, ponosili brojniji narodi.

Ta činjenica, nedvosmisleno pokazuje da je naša najveća snaga i šansa u znanju i obrazovanju što je u konačnici i naša najveća zadaća.

            Žašto obilježavamo Dan Udruženja ilmijje i zašto baš ovdje?

            Odgovor je tako jednostavan.

            U modernoj povjesti Islamske zajednice, a ona se računa sa dolaskom Austrougarske pa kroz cijelo XX stoljeće, ulema, - ilmijja - u vjeri obrazovana i 1912. god. na današnji dan organizirana u Udruženje, predstavlja najvažniju strukturu Islamske zajednice. Za ilustraciju važnosti Udruženja ilmijje dobro je podsjetiti se na tri ličnosti koje na neki način simboliziraju svoje vrijeme. To su: reisu-l-ulema Džemaludin Čaušević-prvi predsjednik, hadži Mehmed ef. Handžić - predsjednik El Hidaje i hadži Husein ef. Đozo - čija misao, djelo i iskustvo je osnova na koju se i mi danas naslanjamo. Dakle, za tri godine obilježit ćemo važan jubilej u Islamskoj zajednici- sto godina kontinuiranog rada Udruženja ilmijje.

            Zašto ovdje obilježavamo Dan Udruženja? Sto sinova i kćeri Medresinih-to je sto članova ilmijje - sto imama, muallima su šehidi koji su krvlju svojom i životima svojim, u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 92-95; svjedočili svoju ljubav prema vjeri, svome narodu i svojoj domovini. Na žalost, ta činjenica još nije valorizirana na način kako to ona zaslužuje.

            Zbog te činjenice Glavni odbor Udruženja ilmijje je donio odluku da se baš ovdje, gledajući  ispisana imena šehida-imama i muallima-sinova i kćeri Gazijinih, učenjem hatma dove za hatme koje su pročuli studenti i studentice FIN-a, učenici i učenice Gazine medrese, imami i muallime Medžlisa sarajevskog, na današnji dan obilježava dan Udruženja.

            Ovo je skroman, ali dostojanstven čin iskazivanja poštovanja i molbe dragome Bogu da šehidima podari najveće deredže u džennetu.

            Danas imami i muallime u glavnim džamijama medžlisa u BiH obilježavaju ovaj Dan učenjem hatma dove za proučene hatme. Na ovaj način iskazujemo naše poštovanje prema njihovim životima koje su žrtvovali za našu slobodu, podsjećajući se svih žrtava koje je naš narod podnio u toku agresije na našu zemlju i genocida počinjenog nad Bošnjacima.

            Ilmijja ima zadaću da u mektebima, medresama, fakultetima, sa ćurseva, mimbera, iz mihraba, iza katedri te putem medija printanih i elektronskih, permanentno, sistemski, jedinstveno i ustrajno radi na osiguravanju teoloških, etičkih, historijskih i drugih pretpostavki za kolektivno pamćenje Bošnjaka kao i za slobodno i odvažno okretanje ka budućnosti.

            Bože dragi, pomozi nas na putu dobra!