Promo banner

A+ A A-

Sjednica Glavnog odbora Udruženja ilmijje i tribina "Bosna danas"

U Sarajevu je 24. marta održana 10. redovna sjednica Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su usvojeni izvještaj o radu za 2008. i Plan i program rada za 2009. godinu. Sjednici je prisustvovao i Vehid ef. Arnaut, predsjednik Skupštine Udruženja. U saradnji s predsjednikom Skupštine dogovoreno je da Sekretarijat Udruženja izvrši pripreme za redovnu godišnju sjednicu Skupštine, čije održavanje je planirano 15. aprila u Sarajevu.

Tribina "Bosna danas"

Istog dana u organizaciji Udruženja ilmijje u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je Tribina Bosna danas.  Predavač na temu "Perspektive bošnjačke politike" je bio gosp. Bakir Izetbegović, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA. 

U svom predavanju gosp. Izetbegović je u kratkim crtama napravio pregled političkih kretanja i bošnjačke politike, s posebnim osvrtom na događanja krajem prošlog i početkom ovog vijeka, tačnije na političko organiziranje Bošnjaka pred višestranačke izbore 1990., agresiju na BiH i razdoblje poslije Dejtonskog sporazuma do danas.  Svoje izlaganje zaključio je da Islamska zajednica ne može dozvoliti da bude uvučena u dnevnu politiku i političku kampanju bilo koje stranke, pa ni SDA.

- IZ se prije par godina o tome opredijelila i to je jasno, ali očekivati da IZ i imami budu apolitični i nezainteresirani za budućnost zemlje i svoje djece je iluzija. IZ će uvijek biti zainteresirana za opstanak BiH i stanje Bošnjaka u njoj. Imami imaju misiju promovirati etičke, vjerske, kulturne i duhovne vrijednosti islama, kazao je Izetbegović, naglasivši da "političke stranke dolaze i odlaze, politika kvari i troši ljude, ali da će IZ i imami trajati do Sudnjeg dana".

Osvrćući se na poslijeratni period, ukazao je na to da je godinama trajala kampanja protiv svega što vrijedi među Bošnjacima, političke i vjerske vođe, generali Armije RBiH satanizirani su u tzv. slobodnim medijima.

Imami iz cijele BiH nakon predavanja postavljali su brojna pitanja predavaču. Tribina  Bosna danas je redovna tribina u organizaciji Udruženja na kojoj su od njenog ustanovljenja gostovale brojne eminentne ličnosti: rahmetli Alija Izetbegović, Edhem Bičakčić, dr. Hilmo Neimarlija, general Rasim Delić, dr. Zdravko Grebo, dr. Safet Halilović, dr. Mustafa Cerić, Šefik Džaferović i Mirsad Ćeman, Osman Topčagić, Hasan Čengić, dr. Haris Silajdžić, Sulejman Tihić, Amor Mašović, Milan Kučan, dr. Nedžad Branković i dr. Ferid Muhić.